Πώς να διαχειριστείτε τα ξεσπάσματα του παιδιού σας





Είναι μια κατάσταση που σίγουρα δεν μπορείτε να αποφύγετε, οπότε φροντίστε να κάνετε λίγο πιο εύκολη τη ζωή σας, περνώντας παράλληλα και στο παιδί τα σωστά μηνύματα.

  • Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που προκαλούν τα ξεσπάσματα είναι η κούραση και το άγχος. Αυτό που έχετε λοιπόν να κάνετε είναι να φροντίζετε να είναι σχεδόν πάντα ξεκούραστο και ήρεμο το παιδί.
  • Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις υπερβολές σε ζητήματα πειθαρχίας. Αν το παιδί νιώθει ότι έχει υπερπροστατευτικούς ή καταπιεστικούς γονείς, είναι αναπόφευκτο να έχει συχνά ξεσπάσματα ως αντίδραση στην εν γένει στάση τους.
  • Διατηρήστε την ψυχραιμία σας όταν το παιδί βάζει τα κλάματα ή φωνάζει και προσπαθήστε να το επαναφέρετε στην τάξη με ήρεμο τόνο φωνής. Είναι ανώφελο και θα φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα αν το μαλώσετε και γενικά χάσετε την ψυχραιμία σας.
  • Αν εντοπίσετε ότι ένα ξέσπασμα προκαλείται από συγκεκριμένο ερέθισμα ή κατάσταση, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές: να του τραβήξετε την προσοχή με κάτι άλλο, να πάτε το παιδί σε άλλο χώρο ή να το βοηθήσετε να διαχειριστεί την κατάσταση που του δημιουργεί ένταση.
  • Μην μπείτε στον πειρασμό να ενδώσετε στα καμώματά του, ακόμα κι αν είσαστε σε δημόσιο χώρο, σε περίπτωση που διαπιστώσετε ότι το ξέσπασμα είναι ο τρόπος που διάλεξε να πετύχει κάτι που ξέρει ότι δεν μπορεί με άλλον τρόπο.
  • Αφού το παιδί ηρεμήσει, μην παραλείψετε να συζητήσετε μαζί του τι ήταν αυτό που το έκανε να αντιδράσει άσχημα και να του δώσετε συμβουλές να το αντιμετωπίσει με περισσότερη ηρεμία την επόμενη φορά.